2016. július 3., vasárnap

Rizsfelfújt

Hozzávalók:

1 bögre rizs (3 dl)
kb. 2 dl víz
egy teáskanál vaj
pici só
1 liter tej  (én kb. 800 ml tettem bele)
1 kevés vanília aroma
reszelt citrom héj
20 dkg barna cukor
2 tk. liszt
4 tojás
5 dkg vaj


Elkészítés:

Először felteszem főni a rizst a vízzel, a csipet sóval és a vajjal. Alacsony lángon addig főzöm, többször megkeverve, míg a vizet teljesen magába nem szívja a rizs. Ekkor felöntöm a tejjel és felforralom. A lángot lejjebb veszem és lassú tűzön addig főzöm, míg a rizs megpuhul és szinte az összes tejet magába nem szívja. Ha ez meg van, akkor elzárom a lángot, hozzáadom a cukor felét, kevés reszelt citrom héjat és a vanília aromát (aki szereti a mazsolát, az tehet bele bátran) Jól megkeverem és állni hagyom, amíg le nem hűl.
Ezután szétválasztom a tojásokat, a sárgákat elkeverem a puha vajjal, a liszttel és hozzáforgatom a rizshez.
A fehérjéből kemény habot verek úgy, hogy a cukor másik felét több részletben hozzáadagolom. Végül ezt is óvatosan a rizses masszához adom.
Kivajazott tűzálló tálba öntöm a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm.

Természetesen baracklekvárral tálalom, mert úgy az igazi!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése