2015. február 1., vasárnap

Francia csirkés pite avagy quiche

Hozzávalók

A tésztához:
200 g liszt (fele zabpehelyliszt, fele teljeskiörlésű liszt)
100 g vaj
2 tojássárgája
2 ek natúr joghurt
1 csipet só

A feltéthez:
25 dkg csirkemell
fél fej brokkoli rózsáira szedve
2 közepes sárgarépa, karikákra vágva
2 bő marék zöldborsó
2 bő marék kukorica
2 szál újhagyma
1 tubus medve krémsajt 
néhány kanál tejföl vagy joghurt
1 mokkás kanál mustár
1 evőkanál majonéz
2 db tojás
só, bors, szerencsendió, petrezselyem
tetejére mozzarella (lehet füstölt mozzarella is vagy bármilyen sajt) 

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat egyszerűen csak összedolgozzuk. Arra figyeljünk, hogy a hozzávalók (tojás, vaj, joghurt) hidegek legyenek. Az összegyúrt tésztát folpackkal letakarjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

Közben a zöldségeket forró vízben átfőzzük úgy, hogy azok még kicsit ropogósak maradjanak. Ezután leszűrjük a zöldségeket, megvárjuk míg kihűlnek és hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a krémsajtot, mustárt, majonézt, fűszereket és óvatosan összekeverjük.  
Az az igazság, hogy én a feltétet ízlés szerint csinálom, de most megpróbáltam leírni az arányokat :)  A lényeg, hogy a végén egy sűrű masszát kapjatok, amit majd a vajas lapra tudtok kanalazni.

A csirkemellet apró kockákra vágjuk és kevés olíva olajon a karikákra vágott újhagymával együtt átsütjük, majd ezt is hozzáadjuk a masszához. 

Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk és szétterítjük a pite formában úgy, hogy a forma széleit is betakarja a tészta, majd villával megszurkáljuk, hogy ne levegősödjön fel, és 10-15 percre a sütőbe tesszük, kicsit elősütni. (200 fokon). Ha már barnul a tészta, kivesszük a sütőből és egyszerűen csak rákanalazzuk a zöldséges, húsos, krémsajtos masszát. Tetejére sajtot reszelünk és újabb 25-30 percre visszatesszük a sütőbe (180 fokon).

Íme az eredmény!




Ez Tomi kedvenc eledele :)





1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom valóban, nem csodálom hogy ez Tomi kedvence.
    Jó ízlése van! :)

    VálaszTörlés