2016. május 22., vasárnap

Marha vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók:

50 dkg marhacomb
10 dkg füstölt szalonna
2 marék cukor
2-3 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb fehérrépa
fél zeller
babérlevél, só, bors, mustár
kevés tejföl és liszt a habaráshoz

Zsemlegombóchoz:
4 db szikkadt zsemle
friss petrezselyem
400-450 ml tej
2 db tojás
kisebb fej vöröshagyma
pici vaj
só, bors

Elkészítés:

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, feltesszük egy edénybe, jól megpirítjuk úgy, hogy az összes zsírja kisüljön.
Ezután beletesszük a cukrot és karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a megpucolt és durvára vágott zöldségeket (elég durvára vágni, mert a végén úgy is leturmixoljuk)  és a hússzeleteket. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Ezután beleteszünk 3-4 db babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és kb. 2 evőkanálnyi mustárt adunk hozzá.
Én két óra hosszan főztem, mire a hús megpuhult.

Közben összeállítottam a zsemlegombócot! Ehhez a 4 szikkadt zsemlét felkockáztam és beletettem egy nagy tálba. Hozzáadtam a fellangyosított tejet, a két tojást, és az apróra vágott petrezselymet, majd sóztam, borsoztam. Egy kis serpenyőben, kevés vajon megdinszteltem a hagymát és ezt is hozzátettem a masszához. Az egészet jó alaposan összedolgoztam és gombócokat formáztam belőle. Ha nagyon ragacsos, akkor lehet hozzá lisztet adni.
Egy edényben feltettem vizet forrni, majd rátettem a gőzpárolót és ráfektettem a gombócokat, lefedtem, és 20 perc alatt készre főztem őket.

Mikor elkészült a hús, csipesszel kivettem a szeleteket és a babérleveleket. Ezután elkészítettem a habarást és hőkiegyenlítés után hozzáadtam az alapléhez amiben a hús főtt. Felforraltam és utána az egészet botmixerrel, összeturmixoltam.

Nagyon finom lett ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése