2016. március 28., hétfő

Húsvéti répatorta

Hozzávalók:

280 g barnacukor
200 ml étolaj
4 db tojás
280 g teljes kiőrlésű liszt
100 g dió
12 g sütőpor
400 g sárgarépa
csipet só
1 csapott kk fahéj
40-50 g durvára vágott étcsokoládé
2*250 g mascarpone
porcukor
1 db tojás
vanília aroma

Elkészítés:

Először megpucolom a répát és lereszelem, majd egy 26 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral.
A barnacukrot alaposan kikeverem az olajjal és egyenként hozzáadom az egész tojásokat.
Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, a lisztet, a darált diót, a sütőport, a csipet sót és a fahéjat. Ezután a barnacukros masszához keverjük a lisztes keveréket, a reszelt sárgarépát és végül a durvára vágott étcsokoládét is. Ízlés szerint lehet bele reszelni egy kis narancshéjat is (én ezt kihagytam)
A masszát beleöntöm a formába és előmelegített, 165 C-os sütőben, légkeveréssel, kb. 60 perc alatt készre sütöm. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni, majd ezután vágjuk ketté.
A két tésztalap közé kerül a massza, amihez a 250 g mascarponét csak egyszerűen kikeverem néhány evőkanál porcukorral (ki mennyire szereti édesen) és 2 kk vanília aromával.
Legvégül elkészítem a torta bevonásához is a krémet. Ehhez először forró gőz felett 2-3 ek porcukorral kikeverek egy egész tojást és egészen fehéredésig keverem. Ha ez kész, leveszem a gőzről és hozzákeverem a mascarponét is. Itt is ízlés szerint lehet még hozzáadni cukrot és ehhez is adtam egy kevés vanília aromát, majd bevontam vele a tortát.
A díszítéshez a répákat magam készítettem el marcipánból, a "gombácska" pedig kedves szomszédunktól kapott ajándék ;)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése